Και σε ποιον από εμάς δεν έχει συμβεί να δημιουργηθεί φουσκάλα στο πόδι του από το τρέξιμο;
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις το θέμα κοντά στο σπίτι σου, είσαι τυχερός! Τι γίνεται όμως αν είσαι μέσα σε αγώνα και έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, όπως για παράδειγμα σε εναν ultra αγώνα;
Η προπόνηση είναι το πρώτο επίπεδο της πρόληψης σχηματισμού μιας φουσκάλας. Το δέρμα σας προσαρμόζεται στην πίεση και την τριβή ακριβώς όπως και κάθε άλλο όργανο στο σώμα σας. Πολλές μελέτες, που αφορούσαν κυρίως τον στρατό, έχουν αποδείξει ότι η σταδιακή έκθεση σε δυνάμεις τριβής στο πόδι μειώνει την ευαισθησία του δέρματος σε φουσκάλες (Allan 1964; Hodges, DuClos, and Schnitzer 1975; Knapik et al. 1995).
Όσο προπονείστε, τα επιδερμικά κύτταρα γίνονται πιο "παχιά", καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε φουσκάλες. Πώς συμβαίνει αυτό; Καθώς τρέχετε, "αλλάζετε"/"απομακρύνετε" τα κύτταρα του δέρματος πιο γρήγορα από το κανονικό. Αυτά αντικαθίστανται γρήγορα από νέα κύτταρα του δέρματος, τα οποία όμως νεαρά κύτταρα δεν έχουν την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα ειδικού στρώματος γιατί με την σειρά τους "τρίβονται" κατά την διάρκεια του επόμενου τρεξίματός σας (S. H. Kim et al. 2010). Όταν αυτό συμβαίνει συχνά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγεί σε αρκετά παχύ δέρμα (δηλαδή, ο κάλος).
Ακόμα έχετε μεγάλη πιθανότητα να κάνετε φουσκάλες κατά τη διάρκεια ενός υπερμαραθωνίου. Κάθε φορά που πιέζεται ένα όργανο στο σώμα σας πέρα από τις δυνατότητές του, θα συμβεί μια βλάβη. Οι υπερμαραθώνιοι αποτελούν ένα μεγαλύτερο και πολύ πιο δύσκολο τρέξιμο από αυτό που κανετε κάθε μέρα στην προπόνησή σας, και το θέμα περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπερμαραθώνιοι γίνονται σε περιοχές μακριά από το σπίτι σας, από το περιβάλλον που έχετε συνηθίσει.
Ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των μονοπατιών του αγώνα , ασκούνται διαφορετικές πιέσεις σε διαφορετικές περιοχές του δέρματος του ποδιού. Γι' αυτό τον λόγο, ο συνδυασμός παπούτσι / κάλτσα / σκόνη / προστατευτική ταινία / σόλα που δούλευε καλά στην προπόνηση μπορεί να μην λειτουργεί πάντα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακριβώς όπως η προπόνηση σε επίπεδο έδαφος δεν θα σας προετοιμάσει πλήρως για έναν ορεινό αγώνα , έτσι και η προπόνηση σε κοντινές σας διαδρομές δεν μπορούν να προετοιμάσουν πλήρως τα πόδια σας για την ημέρα του αγώνα.
Εάν αποκτήσετε μια φουσκάλα, καλείστε να πάρετε μία απόφαση:
Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και να συνεχίσετε να τρέχετε, ή να σταματήσετε και να χρησιμοποιήσετε χρόνο για την θεραπεία των ποδιών σας.
Η συμβουλή μας είναι να γίνει πρόληψη και να διορθώσετε τα προβλήματα νωρίς, ιδιαίτερα σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Φουσκάλες δημιουργούνται με ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και επίπεδα πόνου.
Έχουμε βρει την επιτυχία με το ακόλουθο σχέδιο εννέα βημάτων:
1. Καθαρίστε την επιφάνεια της φουσκάλας και το δέρμα τριγύρω της. Εάν υπάρχει διαθέσιμο απολυμαντικό, χρησιμοποιήστε το. Αν όχι, προχωρήστε στο βήμα 2. Είστε λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις, αν μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά την φουσκάλα όσο είναι μικρή. Μεγάλες φουσκάλες γίνονται εύκολα επιρρεπείς σε μολύνσεις διότι είναι ευρύτερη η περιοχή του κατεστραμμένου και το εκτεθειμένου δέρματος.
2. Τρυπήστε την φουσκάλα με μια βελόνα , ψαλίδι ή την παραμάνα που συγκρατεί το νούμερο συμμετοχής σας σε αγώνα. Προσέξτε η φουσκάλα να σπάσει αρκετά για να επιτρέψει στο υγρό να στραγγίξει, αλλά να μην αποκολληθεί το επάνω μέρος της. Κάνετε 3-4 τρύπες για να στραγγίξει.
3. Πιέστε την φουσκάλα να για να βγει καλά το υγρό.
4. Καθαρίστε και στεγνώστε την επιφάνεια της φουσκάλας και του δέρματος τριγύρω. Τώρα προτοιμάζετε το δέρμα για να εφαρμοστεί ένα επίθεμα.
5. Κόψτε ένα κομμάτι της ταινίας ή επίδεσμου για να καλύψετε την φουσκάλα. Το επίθεμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να κολλήσει στο τριγύρω δέρμα. Εάν η φουσκάλα είναι σε ένα δάχτυλο του ποδιού, καλύτερα τυλίξτε ολόκληρο το δάχτυλο του ποδιού.
6. Εφαρμόστε μια πρόσθετη κολλητική ταινία για να εξασφαλίσετε οτι δεν θα ξεκολλήσει το επίθεμα που τοποθετήσατε πριν.
7. Να είστε προσεκτικοί για την αποφυγή των πτυχώσεων όταν εφαρμόζετε την πρόσθετη κολλητική ταινία. Αν κάνει αυτά τα "διπλώματα"/τσακίσματα, αφαιρέστε την και ξεκινήστε από την αρχή.
8. Πιέστε ελαφρώς την ταινία για να σιγουρευτείτε οτι κόλλησε καλά.
9. Φορέστε τις κάλτσες σας, δέστε τα κορδόνια σας και τρέξτε!
Αν είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φουσκάλες, πειραματιστείτε με διάφορες τεχνικές στο σπίτι. Βρίσκοντας μια ρουτίνα θα κάνει την διαδικασία ομαλότερη και ταχύτερη σε συνθήκες αγώνα.
Όπως και με κάθε άλλη δεξιότητα , η εξάσκηση φέρνει αποτέλεσμα!
Πηγή: http://womensrunning.competitor.com/2016/05/beauty/9-step-blister-fix_59501